Sidhuvudbild

Aktuellt Stallkraft

Stallkraft i kommunfullmäktige

Onsdag 25 maj behandlas två interpellationer om Stallkraft. Vill du lyssna så är det p. 5 och det börjar kl 16 i Folkets hus. Läs interpellationerna, svaren och Värmdö Föreningsråds yttranden här.

Vision-Hast-pa-Foreninsdagarna-2010.jpg

Rapporter

Det treåriga Arvsfondfinansierade projektet Stallkraft är nu avslutat och du kan läsa de två rapporterna under flik Stallkraft.

Planen är att nu övergå i reguljär verksamhet, men det kan ta cirka ett halvår innan vi är igång igen.
110406

Marie-Sussie-o-Lina-i-regn.JPG

Interpellationer om Stallkraft

Till kommunfullmäktiges sammanträde den 30 mars hade två interpellationer lämnats in. Tyvärr hann de ej besvaras under sammanträdet, men du kan läsa dem här.
110404

Almedalen - en otrolig resa

Johnny Hjelm i samspråk med biståndsminister Gunilla Carlsson Det var väldigt givande att vara i Almedalen för Stallkraft. Vi fick massor av bra kontakter, många intresserade var och lyssnade på oss och vi fick inblick i många andra verksamheter.
Du kan läsa en del pressklipp här:
Moderatnytt,
Artikel i Nacka-VärmdöPosten, Hästmagazinet, och
Gotlands Tidningar.
100814

Vi åker till Almedalen, Visby

Sprid gärna flygbladet Den 7 juli har vi ett eget seminarium som vi kallar "Särbegåvade sökes till stallet" i Folkets Bio, Adelsg. 39 i Visby. Detta för att berätta om våra erfarenheter av vårt treåriga projekt som finansierats av Arvsfonden och förhoppningsvis inspirera fler!
Läs mer i pressmeddelandet.
Vi har gjort en vepa som vi har med, den ser ut så här
Efter sommaren går vi över i reguljär drift, så Stallkraft fortsätter.
Hästmagazinet skrev inför vår resa
107004

Lyssna på ett program om Stallkraft

Vill du veta mer om hur vardagen ser ut för en deltagare i Stallkraft? Klicka på länken för att lyssna på ett program gjort av Eva Tonström, student på Journalisthögskolan i Stockholm. Eva följde en av Stallkrafts deltagare när han jobbade på Norra Evlinge gård under en förmiddag i mars. Lyssna här.

Första kullen häst- och stallskötare diplomerade

Tisdag 27 april erhöll de första fyra häst- och stallskötarna i Stallkraft sina diplom av kommunalrådet Lars-Erik Alversjö.
100507

StallkraftDiplom2_mini.jpg

Stallkraft hos Värmdö Skeppslags Rotaryklubb

Johnny förbereder sig

Torsdag 25 feb var vi inbjudna att tala vid Rotaryklubbens lunch på restaurang Bistraud i Grisslinge. Ett 20-tal medlemmar var där och intresset var stort för Stallkraft, så det kändes väldigt bra att få presentera vad vi gör för dem.
Vi som deltog var Johnny Hjelm, Linda Karlsson, Julie Hansen (som fotograf) och Eva Bergström.

Linda o Johny i full aktion

Lena Blixt i mitten är Rotaryklubbens president

Stallkraft i media

På senare tid har två artiklar skrivits om Stallkraft
Den senaste i ATL, affärstidning för lantmän, som hade enhelsida om arbetet på Stall Norra Evlinge Gård och före jul kom journalistskolan Poppius elevtidning med en stor artikel om Stallkraft på Fågelsångens gård.
100219

Sinnenas dag på stall Arista

Stall Arista söder om Stockholm som också har verksamhet för personer med funktionshinder och de som behöver arbetsträning bjuder in till en dag för personer med grava funktionshinder den 10 feb. Inbjudan här.
100130

Stallkraft på Arvsfondens hemsida

Allm_Arvsf_logga_farg.jpg Så här presenteras Stallkraft på vår finansiär Arvsfondens hemsida. Passa också på att läsa hur och till vad du kan söka pengar på http://www.arvsfonden.se/.
Även på kommunens förstasida är Stallkraft med och då man klickar ser det ut så här.

Stallkraft i TV:s Rapport

inslaget

Se inslaget som sändes flera gånger under söndagen 6 sept -09 http://playrapport.se/#/video/1680108.
Tisdagen 1 september var Rapportredaktionen på besök hos Stallkraft på Stall Norra Evlinge Gård. De ville se hur Arvsfondens pengar används i praktiken och Arvsfondens kanslichef hade föreslagit Stallkraft, som ger personer med funktionshinder meningsfull daglig verksamhet med individuell handledning i stallmiljö.
Huvudrollen hade Johnny Hjelm som visade hur han borstar, byter grimma, leder och lastar hästen Cartan och hur han packar höpåsar. I birollerna sågs handledare Linda Karlsson, stallchef Totta Ogander och projektledare Eva Bergström. Reporter var Tomas Jonasson och kameran sköttes av Sanna Lüning och inslaget sänds prel. i Rapport söndagen den 6 september.

Loebke brukar trösta mig när jag är ledsen

Sussie o Loebke Läs reportaget om Stallkrafts verksamhet vid stall Tjeder, Fågelbro av miljöjournalisten Matilda Dunell, ur VärmdöJournalen nr 2/09. (tidningen är fn under distribution) 090627

Djurs betydelse för vår hälsa

Johnny_bakifran_mini.jpg

Den 1 juni hade Manimalis bjudit in till en heldagskonferens om ovanstående. Vi var tre personer från Stallkraft som var där och fick höra mycket intressant i den vackra lokalen Riksdagens andra kammare.
En del av föreläsarna har låtit Manimalis publicera deras presentationer, som du kan hämta på http://www.manimalis.se
Våra broschyrer om Stallkraft fick en strykande åtgång efter att Margareta Håkansson hade nämnt vårt projekt.

Pressen skrev om Arvsfondens beslut

Hästmagazinet är en av de tidningar som skrev om pengarna vi fick.
Tidningen Land Lantbruk skrev också, se nedan.

Stallkraft_i_Land_Lantbruk_maj-09.jpg

Arvsfonden sa ja till vår ansökan!

Och vår ansökan beviljades av Arvsfonden! Här vårt pressmeddelande.

Stallkraft projektår 3

Inför år 3 har vi lämnat den här rapporten till Arvsfonden. I början av maj får vi besked om år 3, vilket sträcker sig från 1 maj i år til 30 april 2010, därefter är avsikten att vi ska stå på egna ben.

Frukostmöten våren 2009

Proj_stallkraft_tunn_logo.jpg 25 feb ägde det första rum med stort antal mycket engagerade åhörare.

To 2 april Hästunderstödd terapi - helhetsperspektiv på vård och omsorg. Sjukgymnast Pia Tillberg, Gustavsberg. Pia Tillberg är en av de ledande inom hästunderstödd terapi i Sverige och forskar även på området.

Ti 21 april Stall Stengärde - Värstingar, hästar o kattungar i en salig röra - Bengt-Åke Öhgren fd stiftsadjunkt Skara stift. Hela inbjudan här

De ovan blir på Gustavsgården, från 7.45 serveras smörgås o kaffe/te och kl 8 börjar mötet. Till max 9.30

On 13 maj blir det på Värmdö Ridklubb, södra Evlinge gård. Stallkraft in action och alla frukostmötesdeltagare får själva chansen att t ex mocka. Hela inbjudan här.

Vintern 2009

Vi har fem deltagare ute i fyra stall. Tre personer arbetar två dagar/vecka och de andra en dag/vecka. Flera vill utöka sin tid i stallen då de trivs så bra.

Den 18 mars fick vi presentera Stallkraft för Nämnden Äldre- och Funktionshindrade (NÄF). Ledamöterna var väldigt intresserade och positiva. Flera av dem vill nu besöka Stallkraft ute på stallen.

Den 17 februari besökte Arvsfondens två handläggare Anders Molt och Gunilla Ekvall oss och de fick se verksamheten på Stall Norra Evlinge Gård (se bild nedan). De var mycket nöjda med vad de såg och hörde och vi diskuterade sedan projektår 3, för vilket vi ska lämna in ansökan i mars.

Gunilla_E_Anders_M_o_delt.jpg

Hur har det gått hösten 2008?

Läs vår rapport med bilaga samt bildspel (bildspelet är omgjort till en pdf-fil av utrymmesskäl.
Denna rapport lämnade vi den 2 december 2008 till Arvsfonden.

Hästen som terapeutiskt verktyg

Ersta Sköndal Högskola forskar kring denna fråga. Gunilla Silverberg lämnade i augusti 2008 denna rapport.