Sidhuvudbild

Hästhållning

Vad får en hovslagare göra?

Regler-for-hovslagare.JPG Läs här vad din hovslagare får göra för ingrepp om han har legitimation från Jordbruksverket eller inte.
150122

Ny hästpassförordning införs 2016

Den nya hästpassförordningen börjar gälla den 1 januari 2016 och med den tillkommer också en del nya regler för hästpass och registrering av hästar. För att hästpassen ska vara så lika varandra som möjligt över hela EU, kommer de att få en ny utforming, vilket gör att det ska bli svårare att förfalska ett pass. Pass utfärdade innan den 16 januari kommer inte behöva bytas ut.

Från 1 juli 2016 kommer det att finnas en central hästdatabas för alla hästar som finns i Sverige längre än 90 dagar. Syftet med hästdatabasen är att samla viss information om hästar i Sverige på ett ställe.
150218

Begrava din häst

Från och med den 1 februari blir det enklare att begrava sin häst. Det behövs inte längre tillstånd av länsstyrelsen för att gräva ner döda hästar.
Läs mer här.
20150115

Så vill hästen ha det - de fem friheterna!

• Frihet från svält, törst och felnäring.
• Frihet från onormal kyla och värme.
• Frihet från frukan och stress.
• Frihet från skador och sjukdom.
• Frihet att ha ett normalt beteende.

Dessa fem friheter antogs 1965 av Brambell Committee.
Ur Tidningen Ridsport ht-14.
150107

Skuttande_folunge.jpg

Information om gödsel från Värmdö kommun

På kommunens hemsida hittar du information om både lagring och spridning av gödsel. Se här
141230

Nytt system för karenstider fr 1 jan -15

Svensk Travsport, vars regler Svenska Ridsportförbundet brukar följa, genomför en stor förändring från 1 januari 2015 vad gäller karenstider för hästvårdsprodukter och fodertillskott. Systemet införs samtidigt i Sverige, Norge och Danmark. Det innebär att de aktiva ska hålla koll på vilka varumärken och tillverkare som ST rekommenderar. Dessa är märkta med logotypen BSD, vilket står för Branschorganisationen Svenska Djurvårdsprodukter. Läs mer här.
2014-12-30

Nya karenstider för läkemedel

Här finner ni den senaste listan för karenstider på läkemedel till häst.
Klicka här
140910

Styng- och älgfluga

Här information om styngflugan och älgflugan från Maskkontroll.se Läs här.
140906

Ridskolehästarnas hälsa

Nu kan svenska ridskolehästar dra nytta av forskningen. Cecilia Lönnell, veterinärmedicine doktor, har i sin doktorsavhandling bland annat studerat den svenska ridskolehästens hälsa och hållbarhet.
Läs mer här
130818

Bandmask hos kolikhäst

Hos hästar med koliksymptom är det 16 gånger vanligare att hitta bandmask jämfört med hos friska hästar.
Läs mer här
130814

Stoppa Kvarka

kvarka-loggo.jpg Feber, lunginflammation och variga bölder. Det kan bli resultatet av kvarka hos häst. De flesta som drabbas av sjukdomen blir "bara" febriga, snoriga och svullna, men för unghästar kan sjukdomen vara dödlig. Det blir dyrt för hästägaren med både veterinärkostnader och inkomstbortfall. Att skydda hästen är extra viktigt på hösten.
Mer info hittar du här
120926

Att anlägga ridbana

Här tre artiklar från Hästfolk.se om olika ridunderlag. Följ länken
111229

Salt förebygger kolik

Den här informationen har vi plockat från agria.se
Så här i vintertid när temperaturen kryper under noll är det många hästar som dricker för lite vatten. Det i sin tur leder till att hästar får förstoppningskolik - som dock kan förebyggas relativt enkelt.
En mycket enkel och billig åtgärd är nämligen att ge extra salt. Väldigt få hästar äter nämligen tillräckligt från en saltsten. Köp vanligt havssalt eller stensalt och ge ca 0,5 dl i blöt betfor. Du bör inte använda hussållssalt eftersom det innehåller mycket jod.
111229

När måste tävlingsveterinär finnas?

Här får du veta vilka regler som gäller. Läs mer.
110503

Bli klimatsmart i stallet också

Att snåla med varmvatten betyder mycket Hästnäringens Nationella Stiftelse har dragit i gång klimat- och miljöarbete med många bra tips hur vi kan spara energi och miljö. De har också gjort flera seriestrips och bilder att skriva ut och sätta upp i stallet. Se mer på http://www.nshorse.se/cm/1.40142/.
110130

Halmpellets - är det bra?

Matilda och Åsa som driver Stall Evlinge på Ingarö har inför denna vintersäsong köpt in Halmpellets som strömaterial.
Vi har länge velat att byta ut vårat tidigare strömaterial torv, och efter förra kalla vintern då torven frös i våra boxar så bestämde vi oss för att testa det nya strömaterialet halmpellets. Vi känner oss väldigt nöjda med halmpelletsen och vi har nu gjort en lite utvärdering som vi känner att vi gärna vill dela med oss till andra stall här på värmdö.

Halmpellets består av halm som har pressats ihop till pellets. Pelletsen levereras i hantervänliga säckar som väger mellan 14-15 kg. När man sedan fyller på med pellets i hästens box så sväller den i kontakt med syre och fukt och när hästen trampar sönder pelletsen. Det tar oftast bara 1-2 dygn innan hästen har finfördelat en säck i hela boxen.

Vi upplever att det blir ljusare i stallet då halmpelletsen är nästan lika gul som spån. Vi upplever också att det blir mindre höspill i boxarna samt att de hästar som i vanliga fall brukar ha mugg känns inte längre ha samma muggproblem.
Halmpelletsen är lätt att använda, nästan helt dammfritt och har hög uppsugningsförmåga och vår gödselplatta är bara hälften så stor som den brukar vara vid den här tiden på året.

När man fyller på med pellets i boxen så känns det lite underligt första gången då det upplevs som man häller ut foderpellets i boxen men redan dagen efter har pelletsen trampats sönder av hästens tyngd och ”fluffats” till en mjuk bädd.
Det bästa av allt är också att halmpelletsen inte fryser i boxen!

Vi skall helt klart fortsätta använda halmpellets även i framtiden.
Med vänlig hälsning Åsa och Matilda.
101130

Halmpellets.jpg