Sidhuvudbild

Hästvägar

HästvägensDagaffisch2022.jpg

Årsmötet 2022 hölls 2 april

Våffelmakerietskylt.jpg Vi träffades påVåffelmakeriet & Second Hand, övervåningen, Skärgårdsvägen 14
Där vi björd på intressant föredrag av veterinär Eva Norén, Veterinärbilen, om maskar i hagen och därefter härliga våffelsnittar, som Ellen på Våffelmakeriet gräddade.
Drygt engagerade 15 medlemmar var med och under mötesordförande Lena Widmans ledning genomförds årsmötesförhandlingarna, med val av ny styrelse och mycket annat.
Hur den nya styrelsen blev ser du på fliken Bli medlem / styrelse.
220422

Dags för årsmöte söndag 14 mars 2021

Se inbjudan o övrig info på flik Värmdö Hästvägsförening i vänsterspalten. Mötet kommer genomföras digitalt.
Där kommer även aktuella handlingar läggas upp.
210224

Skeviks Ridstig äntligen klar!

Skeviksridstig17maj19.jpg Ridstigen förbinder Koviks, Skeviks och Annebergs stall med varandra. Den är inte så lång men oerhört viktig då den gör att vi inte längre behöver rida på Lagnövägen där hastigheten är 70 km/tim, men i praktiken oftast högre.
Stort tack till markägarna Skeviks Gård och Annebergs Gård för marken och till Värmdö kommun som anlagt den.
190603

Här våra ridvägar på Farstalandet

Mycket nöje men tänk på att sparka undan hästskit och visa hänsyn även om du som ryttare har företräde.

aktuella ridstigar 2017

Härlig skylt!

Varmdo-kommun-anlagger-ny-ridstig.jpg I samband med att kommunen anlägger den helt nya ridstigen "Kraftledningsstigen" har de satt upp denna imponerande skylt på Hålluddsvägen.
En del av er har kanske uppmärksammat att hela "hästsverige" blivit eld och lågor över denna skylt i sociala media. Kul tycker styrelsen för Hästvägsföreningen.
161207

Här vårt senaste nyhetsbrev till alla medlemmar

Bli medlem du ocksä - men glöm inte att maila oss så vi får din e-postadress och kan sända dig nyhetsbrev och annan info.
161121

Nyhetsbrev-2016-1_Sida_1.jpg Nyhetsbrev-2016-1_Sida_2.jpg

Välkomna söndag 16 oktober kl 14.00

Inbjudan-Rulles-Ridstig.jpg Projektchef Fredrik Robertsson, JM AB kommer hålla i saxen på söndag.
Han har gott sällskap på hästryggen av Lena Pantzar och Björn Fredblad, Villeroy&Boch, kommunalrådet Marie Bladholm (m) och kommunpolitikern Lars Bryntesson (s), ordförande för Värmdö Hästvägsförening Eva Bergström, hästen Rulle (Royal Salute) som namngivit stigen bär Sten Gejrot på sin rygg och många andra rytttare och hästar från flera olika stall.

Ridstigsinvigning lördag 18 juni kl 14.00

Välkomna!
160615

Inbjudan-Ridstig-Farsta.jpg

Barn-rider-m-VHF-o-Uross.jpg

.Värmdö Hästvägsförening
Följ oss på Facebook

Aktuell info hittar du under fliken Värmdö Hästvägsförening här till vänster.

Vi arrangerar Hästens Dag 2015

Hastens-Dag-affisch-2015.jpg Läs allt om Hästens Dag 15 augusti under fliken
Hästens Dag.
150708

Läs vår presentationsfolder

Hastvagsfor.-folder_Sida_1.jpg Och sprid den gärna!
Vill du ha den tryckt så maila ordforande@varmdohastvagar.se
Du hittar den i pdf-format här.

Samarbete gynnar alla!

Hastvagsmote-17-sept-annons-mini.jpg Välkomna på vårt första möte - vi ser fram mot att träffa dig och många konstruktiva diskussioner!

Den 10 september kommer den här annonsen i NVP - sprid till vänner o bekanta!
Den 17 sept har vi en mindre "repeat"-annons. Allt är möjligt tack vare stöd från Leader UROSS. Du kan spara ner annonsen här.

Vi får besök av föreningen "Ridvägar i Gryta" som berättar om sina erfarenheter och hur de arbetar.
130907

Välkomna på kick-off

Ridvag---skylt-bla.jpg Föreningens första öppna möte äger rum den 17 september kl 18.30 på Värmdö Bygdegård. Vi hoppas att både "hästfolk", markägare, planerare m fl vill komma. Representanter från en annan ridvägsförening berättar om hur de arbetar.
Läs inbjudan här.

Välkommen!
130807

Ridning och Allemansrätten

Du får rida fritt i naturen men det finns mycket att tänka på.
Naturvårdsverket kom ut med en bra bilaga att sätta upp i stallet.
Ridning och allemansrätt!
120818

Bra att känna till om hästar i trafiken

På önskemål av många förare av personbilar, tank- och lastbilar, entreprenadföretag, samfällighetsföreningar m.fl. har vi tagit fram den här informationen. Spara ner info om hästen i trafiken här och sprid till så många du kan.

Tidigare har vi tagit fram rekommendationer för ryttare, hur vi bör bete oss vid ridning/körning utomhus. Du hittar dem här.
Den här infon togs fram 2009, men behöver hållas aktuell!
120207

Barn-rider-pa-grusvag-Magaliff.JPG

Ridvägar saknas när Artipelag öppnar

Mitt i Värmdö har skrivit om problemen på Farstalandet för de stall som ligger där, bla Gustavsbergs Ridhus. Läs mer här
120523

Vindö RS hittade flest skyltar

Elin Svanborg, Isa Nolkrantz och Maria Almgren var de flitiga rapportörerna av 16 skyltar "Ridning Förbjuden" i området runt stall Skaft, Vindö. Söndagen 5 feb var det prisutdelning i närvaro av Thérése Falk, kultur- och fritidsnämnden.
På bilden fr vänster Maria Almgren - Felix, Isa Nolkrantz - Donne, Elin Svanborg - Olle, Susanne Svensson, Stall Skaft, Eva Bergström, Vision Häst Värmdö och Thérése Falk.
Här kan du läsa NVP:s artikel

Vindo-RS-prisutdeln-100205mini.jpg

Rapport ej gällande skyltar

Vi har nu överlämnat den här listan med de skyltar som rapporterats in till kommunen.
Kommunen kommer nu lokalisera vilka markägarna är och skriva till dem.
Vem som kommer att få belöningen på tusen kronor för flest rapporterade skyltar kan ni kanske gissa, men vi återkommer med ett officiellt besked.
Har du hittat fler skyltar så maila in dina iakttagelser till info@visionhastvarmdo.se
111121

Hålludden - Södra Farstalandet

Arbete pågår för att förbättra ridmöjligheterna och framförallt säkerheten i området.
I samband med att samhällsplaneringskontoret ska planlägga för en gc-väg till Hålludden har de fått i uppdrag att undersöka var en ridstig bäst kan placeras.
Vi har under 8 års tid arbetat med frågan, bl a inom ramen för "Rida säkert i Värmdö", så svaren finns.
En arbetsgrupp inom Gustavsbergs Ryttarsällskap har nu tagit tag i akuta frågor och rapporterar Petra Lundström:

"Leif Eriksson/Värmdö kommun har testat att hälla ut tunn sand under tunneln vid Hålluddsavfarten. Ett försök för att se om asfalten blev mindre hal. Resultat var inte så lyckat så nu ska de prova med att hälla ut smågrus.
Leif ska träffa JM vecka 47 och kommer att ta upp ridvägar. Han har bett dem att göra ngt åt underlaget på vägen bakom stallet och de skulle ta tag i det omg.
Konsthallen Artipelag öppnar 1 juni 2012, så innan dess ska ridvägar vara löst. Om ngn vill att jag ska ta upp ngt kontakta mig så tar jag upp det bums med kommunen.
Med vänlig hälsning Petra Lundström, petra.lundstroem@gmail.com"
111121

Prioritering ridvägar

jj.jpg Vi har nu överlämnat den prioriteringslista över åtgärder som vi önskar få till stånd till kommunens arbetsgrupp för spår och leder. Vi fick också möjlighet att gå igenom listan och diskutera en del punkter då. Nu läggs den in i deras planering, men det betyder inte att något kommer att hända eller att vi kan släppa frågan nu. Tvärtom så behöver vi fortsätta att trycka på, hjälpa till med arbetet och viss finansiering mm.
Läs listan här. Saknar du något så maila in dina synpunkter och förslag till info@visionhastvarmdo.se - det är ett levande dokument som vi hela tiden kommer att fylla på och bearbeta.
111108

Budget för ridstigar

Budget-2012-med-ridstigar.jpg För år 2012 har Värmdö kommun avsatt 3 miljoner kronor för spår o leder inkl ridstigar. Ingen jättestor summa, men det är ett steg i rätt riktning!
111108

Viktig tävling - gäller våra ridvägar!

Dessa skyltar är inte giltiga Kommunen vill ha hjälp med att upprätta en förteckning över alla dessa skyltar så att de sen kan ta kontakt med de markägare/ samfälligheter som satt upp dem. En belöning på 1.000 kr till det stall eller ridklubb som rapporterar flest! Ta gärna med kameran på din ridtur eller cykel-, biltur. Fotografera skriv var den sitter (med så noga angivelser som möjligt) och sänd in till visionhastvarmdo.se. Glöm inte att ange vilket stall/ridklubb som ska få tillgodoräkna sig "dina skyltar".
Läs även den pågående diskussionen på http://www.nvp.se/Varmdo/Varmdo/Ridning-forbjuden-skyltar-sokes-i-ny-tavling/
110802

Beslut ang. vår skrivelse i UKF-nämnden

Den 31 aug. tog nämnden beslut enligt förslaget (läs nedan) och i bilagt beslut. Nu ska alla som satt upp olagliga "Ridning-förbjuden"-skyltar uppmanas att ta ner dessa. Läs mer i Mitt i Värmdö då den kommer 12 oktober.
101009

Vår skrivelse om skyltar ”Ridning förbjuden” kommer upp i UKF-nämnden tisdag 31 aug. Se mer nedan från 100320.
Förslagen till beslut är bra och går i den riktning vi önskar, så om detta blir beslutet och går de igenom så får vi följa upp att de genomförs också.
Läs förslaget till beslut här
100830

Miljöpartist debatterar för ridvägar

I NVP fanns denna insändare att läsa 14 september.
"Miljöpartiet kommer att fortsätta driva frågan om säkra ridvägar i Värmdö, skriver
Filip Joelsson, MP."
101009

Lyckat ridledsseminarium 23-24 sept.

Engagerade deltagare från hela landet samlades på Baggensnäs med en praktisk clinic på stall Beatelund torsdag 23 sept. På fredagen fortsatte seminariet inne hos KSLA i Stockholm.
En kort sammanfattning av vad som kom fram kan du läsa här.
En andra träff kommer att följa upp inom kort och målsättningen är att få till ett nationellt nätverk frö kör- och ridleder. Hushållningssällskapet Väst i Vänersborg är projektägare.
101009

Tips! Så här gör vi

Angående ridning förbjuden brukar vi som äger Långsunda gård sätta upp en sådan skylt tillfälligt vid vår- och höstväta för att skydda ridvägarna. Mailade precis våra inackorderingar att de inte längre ska rida på den sidan av bäcken som är till för promenadörer utan på bortre sidan som öronmärks för ryttare. På sommaren har vi en skylt där det står "stängd hästhage" åt ett håll och "ridning" åt ett annat.
hälsar
Viveca Holmberg, Långsunda gård
100401

Lessen ryttare skriver till alla andra ryttare

Hejsan,
jag blir hela tiden varse att många ryttare är helt hänsynslösa när det gäller skit på gångvägarna. En sak är ju om man klättrar runt i skogen, men på de gångvägar vi delar med vandrare, barnfamiljer, joggare, ska vi inte lämna stora skithögar.
Om vi ska kunna leva sida vid sida, ryttarna och de som helst promenerar på sina egna fötter, måste vi visa den hänsynen. Vi tycker ju att det är självklart att plocka upp efter hundarna, men hästskit är okej?
Läs hela "lessen ryttares" mailet här.
100420

Skyltar som ej gäller bör tas bort

Skylt_Ridning_forbjuden.jpg Skrivelsen har fått diarienummer 10KS/0134.

Vi har skrivit till kommunstyrelsen och bett dem reda ut om det finns någon enda skylt "Ridning förbjuden" av alla dem som är uppsatta som är giltig. Och att de bör se till att de skyltar som inte är giltiga (troligen alla) bör tas ner. Läs vår skrivelse här
.

För att en skylt som du ser här ska vara giltig ska den ha beslutats antingen av Länsstyrelsen eller kommunen och finnas registrerad hos kommunen.
2010-03-20

Bra att känna till om hästen i trafiken

På önskemål av många förare av personbilar, tank- och lastbilar, entreprenadföretag, samfällighetsföreningar m.fl. har vi tagit fram den här informationen. Spara ner info om hästen i trafiken här och sprid till så många du kan.

Tidigare har vi tagit fram rekommendationer för oss ryttare, hur vi bör bete oss vid ridning/körning utomhus. Du hittar dem här.

oktober-09

Bäst är om man slipper rida på vägen.

Del av Idrottsvägen avstängd från 2/11

Från och med den 2 november kommer en del av Idrottsvägen, efter tippen mot Tjustviks reningsverk, att stängas av på grund av vägarbeten. Ny infart till Tjustviks reningsverk blir från Leveransvägen vid Värmdö marknad. Vägen öppnar igen i juli 2010.
Hämtat från http://www.varmdo.se

Strömma ska detaljplaneläggas

Nu är StartPM för Strömma-Herrviksnäs taget. Läs o begrunda och fundera över hur det påverkar hästar och hästverksamhet i området. Hör gärna av dig med funderingar och synpunkter.
091108

Skrämd häst risk för olycka i trafiken

När hästen blir skrämd i trafiken kan olyckan vara framme. Den som rider på väg är inte bara ryttare utan också trafikant. Man har rätt till andras hänsyn men också skyldighet att själv ta hänsyn och följa lagar och regler.
Läs mer

JM:s bygge på Hålludden i full gång

Så här såg det ut 18 okt. -09

De har sänt oss det här brevet med information och per telefon har vi fått kompletterande uppgifter.
De arbetar måndag – fredag kl. 06.00 fram till 19.00. Sprängningar sker dock endast i dagsljus med den största laddningen vid 15-tiden. Då de ska spränga har de vakt ute på vägen från båda håll.
Efter mörkrets inbrott blir det lugnare, men tunga bilar/arbetsfordon på vägen kan förekomma.
Snart kommer även NCC att starta bygget av konsthallen, men där kommer det inte att sprängas så mycket.

Ridstigar Velamsunds naturreservat

Styrelsen för Velamsunds naturreservat i Nacka tog den 22 september beslut
om ridstigar enligt förslaget.

Läs mer

Älvsby industriområde

Det finns planer på att utöka Älvsby industriområde och förslaget till detaljplan har under sommaren -09 varit ute på samråd. I detaljplanen finns ingen ridväg inritad, vilket vi påtalat i vår skrivelse som du kan läsa här. Den har fått dr.nr 07STN/0268 hos Samhällsbyggnadskontoret.

Översiktsplanearbetet

I maj -09 blev en omfattande bilaga till den kommande översiktsplanen om ridvägar klar (se nedan). Den är dock än så länge kommunens interna arbetsmaterial, men under hösten ska förslaget till översiktsplan presenteras. Till grund för bilagan ligger alla de kartor som ni från många stall har lämnat in. Stort tack för det!

Ridvägsarbete på g

Ridvägskartorna överlämnades den 1 april till kommunen och de har tillsatt en person som nu kommer att arbeta vidare med dem. Tillsammans ska vi även skriva texter som dels ska in i översiktsplanen, dels ska användas i en fördjupningsbilaga om ridvägar. Har ditt stall ännu inte lämnat in någon karta så gör det snarast!

Torsdag 2 april hade ABC-Nytt ett långt inslag om hästnäringen och behovet av ridvägar med exempel Haninge. Fram till den 9 april kan du se inslaget på svt.se, ABC-Nytt i kvällssändningarna http://svtplay.se/.

Ridning på annans mark - en fråga som engagerar

Alla stall och hästhållningar uppmanas att lämna in ridvägskartor med de stigar och vägar ni rider på idag och vilka ridvägar ni vill ha i framtiden strömmar nu in från alla delar av kommunen! Det här är mycket viktigt för att visa att hästarna behöver utrymme! Både idag och i framtiden.
Kartor kan köpas på nätet http://butiken.metria.se/dkny/index.php?cPath=3, GIF orienterings kartor på http://www.gustavsbergsok.se eller i Värmdö Bokhandel, eller hör av dig till info@visionhastvarmdo.se
Sänd in det till info@visionhastvarmdo.se eller Gustavsbergsv. 2, Kullen, 134 40 Gustavsberg.
Frågor? ring Eva Bergström 070-716 27 17

Vi har nu tagit fram enkla ridregler som vi föreslår att alla försöker hålla sig till. Skriv gärna ut dem och sätt upp i ditt stall. Du hittar dem här.

Noteringar från mötet den 5 feb 2009 hittar du här.
Noteringar från mötet den 15 oktober 2008 kan du läsa här.

En utmärkt avhandling om planering för tätortsnära ridning hittar du här. Det är en forskningsrapport från SLU av Hanna Elgåker (fd Persson)

Mer info om ridvägar finns att läsa i boken Hästen i kommunen betyder mer än du tror. Aktuellt akpitel hittar du här

VärmdöJournalen nr 4 2008 skrev om frågan, läs här.

Vårt möte om ridvägar och ridning på annans mark den 15 oktober lockade många, både markägare och ryttare och att döma av diskussionerna fick båda parter mer förståelse för den andra partens synpunkter! Efter mötet har diskussionerna fortsatt och vill Vision Häst har det kommit både e-post och telefonsamtal, inte minst från boende som önskar att vi ryttare sparkar undan hästskit som hamnar vid tomtentréer och garageuppfarter.
I pressen har artiklar och insändare publicerats, läs några här.
Insändare
Ridvägsmöte ur NVP 28 okt-08

Kommunens arbete med att förbättra "sjörundan"/Tjustviksslingan har också tagit fart.

Dessvärre har arbetet med detaljplan för Kulla-Karby på Ingarö också tagit fart, men vi är inbjudna till att göra en ridvägsvandring den 8 dec tillsammans med markägaren och plankontorets projektledare.
Därefter lämnade vi in detta yttrande.

Är du intresserad av att bidra för att få ridvägar i ditt närområde så hör av dig! info@visionhastvarmdo.se

Läs också aktuell artikel i VärmdöJournalen här.

Ett bra sätt att skylta för samfälligheter

Att rida i naturen innebär ett stort ansvar

De flesta av oss tycker det är härligt att rida ut i skog och mark, men i takt med att Värmdö blir alltmer tättbebyggt och trafiken ökar, blir det svårare att hitta bra och säkra vägar.
Vi som rider ute har ett stort ansvar och på LRFs hemsida hittar du bra information om vad som gäller, se http://www.lrf.se/viarbetarmed/hast/verksamhetpaannans.

För att möjliggöra uteridning arbetar vi aktivt tillsammans med markägare och kommunen för att få till ridvägar. Det är en stor arbetsuppgift och vi behöver vara många som hjälps åt. Idag finns det en arbetsgrupp, men det behövs flera för att täcka in hela Värmdö.
Vill du vara med i arbetet så hör av dig till info@visionhastvarmdo.se, Eva Bergström 070-716 27 17

Detaljplaner
Vi försöker att vara med i kommunens planering så tidigt som möjligt för att kunna arbeta konstruktivt. T.ex har vi varit med i ett flertal arbetsmöten kring Ekobacken, vilket resulterat i att ridvägar är inplanerade. Vi har lämnat synpunkter i samråd, detaljplan och senare överklagat densamma vad gäller byggnation av 30 villor vid Hålludden (Farstalandet) och lämnat in brev om att ridvägar måste beaktas vid planering av Kulla Karby. Brevet kan du läsa här

I augusti 2008 lämnade vi in ett yttrande ang. Ekobacken etapp 1.

Kulla-Karby
Samrådsyttrande ang Kulla-Karby, Ingarö
Måndag 8 december var vi 4 personer från Vision Häst Värmdö som vandrade tillsammans med två tjänstemän från kommunen och markägarens representant. Vi lärde dem mycket om hästar, ridning och hur man kan tänka vid anläggande av ridvägar och vi fick bra gehör för våra önskemål. Men självklart vill vi helst inte ha något bygge alls där och efter denna vandring lämnade vi in det här yttrandet till kommunen. Kommunens diarienummer är 06KS/0730.
Se även http://www.raddakulla.nu.

Översiktsplan
Under 2008 kommer arbetat med översiktsplanen starta och även där är det viktigt att vi är med och för fram våra synpunkter i ett tidigt skede

Tjustviksrundan
Samhällsbyggnadsnämnden har i juni 2008 tagit beslut om upprustning av den här populära ridslingan enligt bifogad tjänsteskrivelse.

Diskussion om ridvägar
är alltid aktuellt. Här en insändare och svar ur NVP i maj 2008. Läs här